Wielkanocne last minute

Poniżej kilka szybkich przepisów na wielkanocny stół. Tym razem podzielone pod kątem grupy odbiorców, nie pod kątem wartości kalorycznej (warto patrzeć na przygotowywanie dania nie tylko poprzez ten aspekt :)).

Pieczarkowe łódeczki (1)

(wegetariańskie, bezglutenowe, przyjazne insulinoopornym)

4 jajka na twardo, 10 pieczarek, 1/2 cebuli, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka oleju, pieprz, tymianek. Pieczarki i cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, włożyć grzyby, oprószyć szczyptą tymianku i przesmażyć. Dodać cebulę, zeszklić. Ostudzić. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtko. Pieczarki i cebulę zmiksować z żółtkami. Dodać jogurt i natkę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Pastę przełożyć do szprycy, napełnić połówki jajek.

Awokado faszerowane łososiem z twarożkiem (1)

(bezglutenowe, przyjazne insulinoopornym)

2 awokado, 100g wędzonego łososia, 150g serka naturalnego do smarowania, łyżeczka soku z cytryny, szczypiorek, pieprz. Awokado przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ tak żeby nie uszkodzić łupiny. Rozdrobniony miąższ wymieszać z pokrojonym łososiem, serkiem, sokiem z cytryny i połową szczypiorku, przyprawić. Łupinki wypełnić masą, wierch udekorować szczypiorkiem.

Zupa chrzanowa (1)

(bezglutenowe, przyjazne insulinoopornym)

500 ml mleka 2%, słoik tartego chrzanu (ok.300g ), 300g chudej kiełbasy, np. myśliwskiej, 6 jajek ugotowanych na twardo, 1 pęczek włoszczyzny, 1 pęczek natki z pietruszki, 1 ząbek czosnku, kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego, pieprz. Kiełbasę zalej 2 litrami wody i zagotuj, zdejmując tworzącą się pianę. Dodaj obraną i umytą włoszczyzną i przyprawę. Wszystko gotuj przez godzinę, a następnie usuń warzywa. Wyjmij kiełbaskę i pokrój ją na plasterki. Mleko lekko podgrzej, wymieszaj z odrobiną wywaru, tak samo zrób z chrzanem i wlej wszystko do zupy. Dodaj do niej kiełbasę i podawaj z pokrojonymi jajkami i posiekaną natką.

Ciasto migdałowo-pomarańczowe (1)

(wegetariańskie, przyjazne insulinoopornym)

300 g mąki migdałowej, 100 g mąki kokosowej, 4 jajka, 100 g masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g ksylitolu, otarta skórka z 2 pomarańczy, sok z 1 pomarańczy, sok z połowy cytryny. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Pozostałe składniki wymieszać razem w misce do uzyskania jednolitej masy, dodać masło. Gotową masę wyłożyć do formy silikonowej. Piec w 170 C przez ok. 50-55 min, do tzw. suchego patyczka.

Mazurek śliwkowo-czekoladowy na orzechowym spodzie (1)

(wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, przyjazne insulinoopornym)

100 g mąki z ciecierzycy, 150 g masła orzechowego 100% – powinno być dosyć płynne, 70 g erytrolu, 150 g suszonych śliwek 1,5 łyżki kakao. Erytrol zmielić na puder, wymieszać z mąką z ciecierzycy. Dodać masło orzechowe i dokładnie połączyć składniki – powinno mieć konsystencję lekko klejącego się piasku. Dodawać stopniowo zimną wodę – maksymalnie 5 łyżek – zagniatając ciasto. Gdyby nadal nie chciało się kleić, lepiej dodać więcej masła orzechowego niż wody. Po zagnieceniu ciasta od razu nadać mu kształt i dopiero schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce. Nagrzać piekarnik do 180 C, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. W czasie jak ciasto stygnie, śliwki namoczyć we wrzątku. Odcedzić zachowując wodę. Zmiksować na gęstą masę razem z kakao
i kilkoma łyżkami wody z moczenia. Nałożyć na ostudzony spód. Udekorować orzechami.

Źródła przepisów:
1. Wielkanocne przepisy dla insulinoopornych (i nie tylko!) [ebook],
2. Kcalmar.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.