Dynia – smak jesieni

Pomimo chłodniejszych dni wielu osobom poprawia się humor na myśl o dyni – jednym z charakterystycznych warzyw jesieni. Możemy przygotować z niej różnego rodzaju rozgrzewające dania – nie tylko dość znaną zupę krem, ale również inne smakołyki. Często lubimy dynię, natomiast nie wiemy “jak się do niej zabrać” – jaką wybrać, jak przygotować, przerażają gabaryty warzywa. Poniżej kilka wskazówek a następnie przepisy z jej zastosowaniem.

Wskazówki:

1. Jeśli chcemy upiec dynię warto wybrać specjalne odmiany jadalne, które są słodsze i mniej wodniste niż dynie, które są szykowane na halloween.

2. Warzywo należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

3. Jeśli pokroimy dynię – musimy ją przyrządzić jeszcze tego samego dnia.

4. Przygotowując dynię trzeba odciąć jej wierz i rozciąć na pół, usunąć wszystkie pestki i włóknisty miąższ.

5. Dynię gotować możemy na parze (ok. 12 minut) lub tradycyjnie: pokrojoną na duże kawałki, opłukaną, włożyć do dużego garnka (woda nie musi zakrywać warzywa), gotować pod przykryciem do miękkości (20-30 minut).

6. Jeśli pieczemy dynię: należy przekroić ją na pół, umyć w zimnej wodzie, położyć na blasze do pieczenia i piec w 175 stopniach około 60 minut.

7. Jeśli przygotowujemy ją w mikrofali: przekroić na pół, ułożyć na talerzu przeznaczonym do mikrofalówki i piec 15 minut na wysokim poziomie mocy.

Przepisy z zastosowaniem wskazówek 🙂

Dyniowe muffinki – 3 porcje:

  • kawałek dyni – 400g,
  • 10 łyżek mąki pszennej typ pełnoziarnistej 2000 lub orkiszowej -150g,
  • 1 jajko – 56g,
  • 6 łyżeczek ksylitolu – 42g,
  • 2,5 łyżki mąki migdałowej – 25g,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 4,5g,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego – 4g,
  • szczypta soli.
  1. Przygotuj pure z dyni.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki razem, dodając sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
  3. Wypełnij silikonowe foremki (wcześniej możesz nasmarować odrobiną tłuszczu) do muffinek powstałą masą.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 35 minut.

Wartość odżywcza – 1 porcja:

  • Energia: 321 kcal
  • Białko: 11,5 g
  • Tłuszcze: 7,6 g
  • Węglowodany: 45 g

Placuszki z marchwi i dyni – 3 porcje:

  • kawałek dyni – 600g,
  • 4 marchewki – 180g,
  • 2 jajka – 112g,
  • 6 łyżek płatków jaglanych – 60g,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego – 40g,
  • 2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku – 15g,
  • kurkuma, imbir, mielona papryka, pieprz, odrobina soli.
  1. Płatki jaglane zmiksuj na mąkę.
  2. Wymieszaj startą dynię i marchewkę. Dodaj jajko, olej i przyprawy oraz zmiksowane płatki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Wyłóż blachę z papierem do pieczenia i łyżką formuj placuszki.
  4. Upiecz w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut lub do momentu kiedy placki będą rumiane.

Wartość odżywcza – 1 porcja:

  • Energia: 342 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 18 g
  • Węglowodany: 30 g

Zupa krem z dyni – 2 porcje:

  • kawałek dyni – 250g,
  • 1 por – 140g,
  • 3 marchewki – 135g,
  • 1 cebula – 100g,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego – 50g,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – 20g,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki – 5g,
  • 4 liście laurowe, 6 sztuk ziela angielskiego, łyżeczka papryki mielonej słodkiej, łyżeczka kurkumy, pieprz, odrobina soli.
  1. Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju.
  2. Dodaj około 300 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól do smaku.
  3. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
  4. Zupę zmiksuj na gładki krem.
  5. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza – 1 porcja:

  • Energia: 229 kcal
  • Białko: 6,3 g
  • Tłuszcze: 12,1 g
  • Węglowodany: 19,1 g

Pieczona dynia, bataty, pomidory – 2 porcje:

  • kawałek dyni – 400g,
  • 2 pomidory – 240g,
  • 1 batat/ 2 ziemniaki – 200g,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek – 20g,
  • łyżeczka rozmarynu, pieprz do smaku, odrobina soli.

*Możesz zmieniać zaproponowane warzywa

  1. Dynię i bataty pokrój w kostkę. Pomidory w ósemki.
  2. Polej oliwą, posyp rozmarynem i nieznacznie solą.
  3. Piecz około 10 – 15 minut w nagrzanym piecu, w temperaturze 180 stopni C.

Wartość odżywcza – 1 porcja:

  • Energia: 281 kcal
  • Białko: 5,5 g
  • Tłuszcze: 11,6 g
  • Węglowodany: 31,5 g

Źródło przepisów: kcalmar.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *