Lekko przed i po Świętach :)

Nie jestem zwolenniczką trzymania się podczas Świąt silnych restrykcji, sztywnych planów żywieniowych, ograniczania produktów, na które mamy ochotę i nie jadamy ich na co dzień. Więcej o tym jakie mam podejście do żywienia podczas tego szczególnego okresu pisałam tutaj: https://dietetykdobrychperspektyw.pl/dietetyczne-rozterki-czyli-jak-przetrwac-swieta/

Na wizytach jednak dość spora grupa osób narzeka i zauważa, że po Świętach czuje się po prostu „ciężko”. Że po kilku dniach spożywania tradycyjnych polskich dań nie może się doczekać już kiedy wróci do codziennych nawyków. Co zatem zrobić, aby uczynić te Święta nieco lżejsze? Poniżej kilka wskazówek, które wysyłam podopiecznym 🙂

Wytyczne na Święta Bożego Narodzenia

  • W Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia oczywiście nie trzeba trzymać się ustalonych dotychczas jadłospisów/ planów żywieniowych/ racji pokarmowych – bez problemu można od nich odejść na 3-4 dni, starając się zachować umiar, rozsądek i bazować na dotychczas wypracowanych nawykach żywieniowych (z wyjątkiem sytuacji, gdzie stan zdrowia wymusza ścisłe przestrzenie zaleceń).
  • Przy wigilijnym/ świątecznym stole jak najbardziej można spróbować tradycyjnych potraw – polecam postarać się jednak kosztować je w niewielkiej ilości.
  • Jeśli będzie ochota przygotować nieco zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych dań to pojawią się w kolejnym wpisie na blogu 🙂
  • Po upływie świątecznych dni polecam jednak sprawnie wracać do wcześniej stosowanego modelu żywieniowego – unikać „dojadania” tradycyjnych, dość kalorycznych potraw przez kolejne 1-2 tygodnie.

Aby uczynić tradycyjne dania nieco zdrowszymi, ograniczyć problemy żołądkowo – jelitowe, które mogą pojawić się po spożyciu ciężkostrawnych potraw i ograniczyć kaloryczność polecam:

• unikać potraw smażonych. Lepiej zastąpić je pieczonymi i gotowanymi np. pierogi podgrzane na parze lub ugotowane, a nie smażone; karp z galarety, a nie smażony,
• nie spożywać skóry z pieczonego drobiu, unikać wieprzowiny, tłustych gęsi i kaczek,
• unikać kupnych pasztetów, lepiej jeść chude mięsa i własnoręcznie przygotowane pasztety/ mięsa na kanapki,
• oprócz kompotu z suszu (najlepiej już niedosładzanego) i barszczu czerwonego (najlepiej niezabielanego) proszę pić wodę mineralną i herbaty ziołowe bez cukru,
• unikać dużych ilości słodyczy a raczej spożyć jedno słodkie danie każdego dnia Świąt np. plaster piernika lub kwadracik sernika – polecam wybierać te bez polewy lukrowej (jeśli „walczysz” z problemami z cukrem proponowałabym maksymalnie unikać słodkich przekąsek – ewentualnie przygotować własne, zdrowsze alternatywy i nigdy nie jeść ich jako samodzielne danie – raczej w komplecie z innym posiłkiem).
• postawić na stole owoce (przykładowo mandarynki) oraz bakalie (również unikać spożywania bardzo dużych ilości) – jeśli będą dostępne możliwe, że chętniej sięgniesz po nie zamiast słodyczy,
• unikać tortów, ciast francuskich i kruchych (zdecydowanie mniej kaloryczne jest ciasto drożdżowe),
• spożywać ryby – proszę uważać jednak na wysokokaloryczne dodatki np. w przypadku śledzia unikać lub ograniczyć ilość śmietany, dużej ilości oleju,
• dodać do potraw majeranek lub kminek, które regulują trawienie i poprawiają pracę żołądka,
• po całym dniu wypić szklankę zielonej herbaty lub mięty,
• nie zapominać o ruchu (świąteczny spacer to dobry sposób na odejście od stołu, usprawnienie pracy przewodu pokarmowego i spalenie nadmiaru kalorii).

Rady dotyczące przygotowywania posiłków świątecznych

• Jeśli danie jest smażone to starać się na patelni teflonowej, bez tłuszczu lub na minimalnej jego ilości.
• Polecam nie dosładzać i nie zabielać wigilijnego barszczu.
• Kapusty z grzybami nie doprawiać zasmażką.
• Polecam nie obsmażać pierogów po ugotowaniu (można je podgrzać na parze, ugotować lub podgrzać w piekarniku).
• Ciężkostrawne grzyby suszone można zastąpić częściowo pieczarkami.
• Do śledzi zamiast śmietany polecam użyć jogurtu naturalnego.
• W ciastach i słodkich potrawach warto zmniejszyć ilość bakalii i miodu.
• Polecam nie dodawać cukru do kompotu z suszonych owoców.
• W ciastach warto zalecaną w przepisie porcję cukru zmniejszyć o połowę.
• Lepiej zrezygnować z polew czekoladowych/ lukru na rzecz cukru pudru.
• Foremki i naczynia żaroodporne zamiast smarować tłuszczem, polecam wykładać specjalnym papierem do wypieków.
• Do ciast warto dodawać więcej białek, a mniej żółtek.

W kolejnym wpisie kilka przepisów z zastosowaniem powyższych wskazówek 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.