Domowe lody – smaczny i zdrowy deser

Lody – synonim lata, jeden z najbardziej lubianych i popularnych deserów tego okresu. Co zrobić, aby były nie tylko smaczne, ale również pełne witamin i składników mineralnych? Warto przygotować we własnym zakresie!

Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:

Lody bananowo – jagodowe – 1 porcja:

  • 1 banan – 120g,
  • ½ szklanki jagód (lub innych owoców jagodowych np. maliny/ jeżyny/borówki) – 50g,
  • 3-4 łyżki mleka krowiego 1,5-2% tł. lub roślinnego – 50 ml,
  • można dodać erytrol, ksylitol do smaku.
  1. Pokrój banana na kawałki i zamróź. Jagody również zamroź.
  2. Wyjmij je następnie z zamrażalnika i zmiksuj z erytrolem/ ksylitolem.
  3. Gdy będzie trochę zmiksowane dodaj mleko i jeszcze raz zmiksuj na gładką masę.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia: 175 kcal
  • Białko: 3,4 g
  • Tłuszcze: 1,8 g
  • Węglowodany: 34,5 g

Lody z awokado i czekoladą  – 2 porcje:

  • 1 banan – 120g,
  • ½ awokado – 70g,
  • łyżka orzechów włoskich – 15g,
  • 3 kostki czekolady gorzkiej – 18g,
  • łyżka syropu klonowego – 10g,
  • 2 łyżki soku z cytryny – 12g
  1. Awokado obierz, wyciągnij pestkę i zmiksuj wraz bananem i syropem.
  2. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  3. Całość przelej do foremek, wbij patyczki i zamrażaj przez minimum 4 godziny.
  4. Po wyjęciu z zamrażarki zamocz w ciepłej wodzie, żeby lody łatwo odeszły od foremek.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i polej nią lody. Posyp rozkruszonymi orzechami.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia: 233 kcal
  • Białko: 3,1 g
  • Tłuszcze: 13,2 g
  • Węglowodany: 24,1 g

Lody kokosowe z mango i kurkumą – 2 porcje:

  • 1 mango – 280g,
  • 6 łyżek mleczka kokosowego 21% tł. – 120g,
  • 1 limonka – 58g,
  • 2 łyżki migdałów w płatkach – 20g,
  • ½ łyżeczki kurkumy – 2,5g.
  1. Mango obierz, odkrój pestkę i zmiksuj wraz z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Skrop sokiem z limonki i wymieszaj.
  2. Całość przelej do foremek, wbij patyczki i posyp płatkami migdałów.
  3. Zamrażaj przez minimum 4 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki zamocz w ciepłej wodzie, żeby lody łatwo odeszły od foremek.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia: 286 kcal
  • Białko: 4,4 g
  • Tłuszcze: 18,5 g
  • Węglowodany: 26.8 g

Lody wysokobiałkowe – 2 porcje:

  • 2 serki wiejskie light – 300g,
  • 2 banany – 240g,
  • 2 łyżeczki masła orzechowego – 30g,
  • ulubione owoce np. maliny, czereśnie, borówki, morele brzoskwinie – 150g,
  • łyżka posiekanych migdałów – 15g.

1. Banany obierz i pokrój.
2. Zblenduj z masłem orzechowym i serkiem wiejskim.
3. Zamroź.
4. Po delikatnym rozmrożeniu jedz posypane pokrojonymi owocami i migdałami. Polecam udekorować miętą.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia: 380 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcze: 13,6 g
  • Węglowodany: 35.6 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.