Pomimo chłodniejszych dni wielu osobom poprawia się humor na myśl o dyni – jednym z charakterystycznych warzyw jesieni. Możemy przygotować z niej różnego rodzaju rozgrzewające dania – nie tylko dość znaną zupę krem, ale również inne smakołyki. Często lubimy dynię, natomiast nie wiemy „jak się do niej zabrać” – jaką wybrać, jak przygotować, przerażają gabaryty warzywa. Poniżej kilka wskazówek a następnie przepisy z jej zastosowaniem.
Wskazówki:
1. Jeśli chcemy upiec dynię warto wybrać specjalne odmiany jadalne, które są słodsze i mniej wodniste niż dynie, które są szykowane na halloween.
2. Warzywo należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
3. Jeśli pokroimy dynię – musimy ją przyrządzić jeszcze tego samego dnia.
4. Przygotowując dynię trzeba odciąć jej wierz i rozciąć na pół, usunąć wszystkie pestki i włóknisty miąższ.
5. Dynię gotować możemy na parze (ok. 12 minut) lub tradycyjnie: pokrojoną na duże kawałki, opłukaną, włożyć do dużego garnka (woda nie musi zakrywać warzywa), gotować pod przykryciem do miękkości (20-30 minut).
6. Jeśli pieczemy dynię: należy przekroić ją na pół, umyć w zimnej wodzie, położyć na blasze do pieczenia i piec w 175 stopniach około 60 minut.
7. Jeśli przygotowujemy ją w mikrofali: przekroić na pół, ułożyć na talerzu przeznaczonym do mikrofalówki i piec 15 minut na wysokim poziomie mocy.
Przepisy z zastosowaniem wskazówek 🙂
Dyniowe muffinki – 3 porcje:
- kawałek dyni – 400g,
- 10 łyżek mąki pszennej typ pełnoziarnistej 2000 lub orkiszowej -150g,
- 1 jajko – 56g,
- 6 łyżeczek ksylitolu – 42g,
- 2,5 łyżki mąki migdałowej – 25g,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 4,5g,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego – 4g,
- szczypta soli.
- Przygotuj pure z dyni.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem, dodając sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
- Wypełnij silikonowe foremki (wcześniej możesz nasmarować odrobiną tłuszczu) do muffinek powstałą masą.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 35 minut.
Wartość odżywcza – 1 porcja:
- Energia: 321 kcal
- Białko: 11,5 g
- Tłuszcze: 7,6 g
- Węglowodany: 45 g
Placuszki z marchwi i dyni – 3 porcje:
- kawałek dyni – 600g,
- 4 marchewki – 180g,
- 2 jajka – 112g,
- 6 łyżek płatków jaglanych – 60g,
- 4 łyżki oleju rzepakowego – 40g,
- 2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku – 15g,
- kurkuma, imbir, mielona papryka, pieprz, odrobina soli.
- Płatki jaglane zmiksuj na mąkę.
- Wymieszaj startą dynię i marchewkę. Dodaj jajko, olej i przyprawy oraz zmiksowane płatki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż blachę z papierem do pieczenia i łyżką formuj placuszki.
- Upiecz w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut lub do momentu kiedy placki będą rumiane.
Wartość odżywcza – 1 porcja:
- Energia: 342 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcze: 18 g
- Węglowodany: 30 g
Zupa krem z dyni – 2 porcje:
- kawałek dyni – 250g,
- 1 por – 140g,
- 3 marchewki – 135g,
- 1 cebula – 100g,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego – 50g,
- 2 łyżki oleju rzepakowego – 20g,
- 1 łyżeczka natki pietruszki – 5g,
- 4 liście laurowe, 6 sztuk ziela angielskiego, łyżeczka papryki mielonej słodkiej, łyżeczka kurkumy, pieprz, odrobina soli.
- Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju.
- Dodaj około 300 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól do smaku.
- Gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Zupę zmiksuj na gładki krem.
- Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza – 1 porcja:
- Energia: 229 kcal
- Białko: 6,3 g
- Tłuszcze: 12,1 g
- Węglowodany: 19,1 g
Pieczona dynia, bataty, pomidory – 2 porcje:
- kawałek dyni – 400g,
- 2 pomidory – 240g,
- 1 batat/ 2 ziemniaki – 200g,
- 2 łyżki oliwy z oliwek – 20g,
- łyżeczka rozmarynu, pieprz do smaku, odrobina soli.
*Możesz zmieniać zaproponowane warzywa
- Dynię i bataty pokrój w kostkę. Pomidory w ósemki.
- Polej oliwą, posyp rozmarynem i nieznacznie solą.
- Piecz około 10 – 15 minut w nagrzanym piecu, w temperaturze 180 stopni C.
Wartość odżywcza – 1 porcja:
- Energia: 281 kcal
- Białko: 5,5 g
- Tłuszcze: 11,6 g
- Węglowodany: 31,5 g