Kilka zapowiadanych przepisów:
Wege gołąbki bez zawijania – 4 porcje:
(wegetariańskie, wegańskie, bez laktozy)
- 10 łyżek ugotowanej soczewicy (200g),
- 6,5 łyżki kaszy jaglanej (65g),
- 3 liście kapusty białej (165g),
- 100g passaty pomidorowej (1/5 opakowania),
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (10g),
- 6 łyżek bułki tartej (48g),
- 4 łyżeczki siemienia lnianego, świeżo zmielonego (20g),
- 1 czerwona papryka (140g),
- 1 cebula (100g),
- 2 ząbki czosnku (10g),
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- pieprz, szczypta soli.
- Soczewicę ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem odrobiny soli.
- Kaszę jaglaną ugotuj w 1 szklance wody z dodatkiem szczypty soli.
- Cebulę, paprykę oraz czosnek podsmaż na oleju doprawiając przyprawami.
- Posiekaj kapustę i gotuj w wodzie przez 5 minut, odcedź na sitku. Odciśnij nadmiar wody.
- Wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszaj razem w misce, uformuj kształt gołąbków i podsmaż na dużym ogniu przez krótki czas.
- Podsmażone gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-45 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja – ok. 220 g):
- Energia: 279 kcal
- Białko: 10,9 g
- Tłuszcze: 6,1 g
- Węglowodany: 39 g
Dla insulinoopornych – > warto użyć kaszy gryczanej/ pęczak i bułki tartej razowej.
Makrela pieczona z koprem i mandarynką – 2 porcje:
(bezglutenowe, bez laktozy, przyjazne insulinoopornym)
- 200g świeżej makreli,
- 2 ziemniaki (140g),
- 2 mandarynki (130g),
- 4 pęczki koperku (20g),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- oregano, sól, pieprz.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
- Oczyść dokładnie makrelę.
- Koper włoski pokrój w kostkę i duś z odrobiną wody przez 10 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Rybę skrop w środku sokiem z jednej mandarynki i sokiem z cytryny.
- Natnij skórkę makreli w poprzek i nalej w nacięcia soku z mandarynki.
- Przygotowaną makrelę dopraw solą i pieprzem.
- Do środka ryby włóż część uduszonego kopru włoskiego a resztę wyłóż w naczyniu żaroodpornym.
- Do naczynia włóż rybę i pokrojone w plasterki ziemniaki.
- Całość udekoruj częściami mandarynki i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja – ok. 254 g):
- Energia: 276 kcal
- Białko: 21,1 g
- Tłuszcze: 12,3 g
- Węglowodany: 19,1 g
Śledzie pod pierzynką – 4 porcje:
- 3 filety śledziowe (300g),
- 3 ziemniaki (210g),
- 3 buraki (300g),
- 3 marchewki (135g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10g),
- 2 cebule (200g),
- 2 jaja (112g),
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g).
- Ugotuj jajka, buraki, ziemniaki i marchewkę. Cebulę zeszklij na oleju. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę.
- Układaj warstwami od dołu: śledź, ziemniaki, marchew, jajko, cebula, burak i przyprawiony jogurt.
Wartość odżywcza (1 porcja – ok. 347 g):
- Energia: 343 kcal
- Białko: 23 g
- Tłuszcze: 18 g
- Węglowodany: 20,3 g
Makowiec jaglany – 5 porcji:
(wegetariańskie)
- 2 szklanki mleka kokosowego bez cukru (500 ml),
- 9 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (275g),
- 14 łyżek maku (140g),
- 16 kostek czekolady gorzkiej (96g),
- 2 łyżki orzechów nerkowca (30g),
- 2 łyżki migdałów (30g),
- 2 łyżki suszonej żurawiny (24g),
- 4 suszone daktyle (20g),
- 2 łyżeczki cukru (zamiennie ksylitol/ erytrol) – 10g.
- Mak zalej 2 szklankami mleka kokosowego i gotuj około 40 minut, po czym odcedź.
- Przygotuj pastę daktylową z moczonych daktyli przy pomocy blendera.
- Migdały i orzechy nerkowca zalej gorącą wodą na 15 minut, po czym obierz je ze skórki i pozostaw część do posypania makowca.
- Ugotowany mak, migdały, nerkowce, mleko oraz daktyle zmiksuj razem w blenderze.
- Czekoladę roztop z kilkoma łyżkami mleka kokosowego.
- Do zmiksowanej masy dodaj kaszę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj i wyłóż do naczynia.
- Całość polej wcześniej przygotowaną czekoladą oraz posyp migdałami i żurawiną.
- Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Wartość odżywcza (1 porcja – ok. 225g):
- Energia: 459 kcal
- Białko: 11 g
- Tłuszcze: 27,8 g
- Węglowodany: 98,2 g
- Aby danie było wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy proszę zwrócić uwagę na skład poszczególnych dodatków (suszone owoce, czekolada).
źródło przepisów: kcalmar.com