Gotowanie w rodzinie

Od początku pracy w zawodzie spotykam się za wizytach z pewnym problemem. Zaczynam współpracę z klientem, obserwujemy satysfakcjonujące efekty, powoli zmieniają się nawyki żywieniowe, wprowadzamy ciekawe i proste przepisy a komfort życia oraz stan zdrowia poprawiają się. Po kilku miesiącach kontakt się „urywa” i często (choć na szczęście nie zawsze:)) spotykamy się ponownie po kilku latach, zaczynając pracę praktycznie od początku.

Co się stało w tym czasie?* Wykończyło „gotowanie na dwa garnki”, różne listy zakupów, smakołyki spożywane przez pozostałych domowników, a przede wszystkim dostępność innych produktów w domu. I nigdy w takim przypadku się nie dziwię, tym bardziej nie oceniam – kiedy pojawiają się codziennie obowiązki, stres, brak czasu – po prostu wracamy do starych nawyków.

Długo zastanawiałam się co zrobić, aby pomóc jeszcze bardziej kompleksowo. Ułatwić działanie ze zdrowymi posiłkami na co dzień – nie tylko jednostkowo -> ale też w wymiarze całej rodziny. Kiedy spotykam się z parami czy rodzicami z dziećmi i zaczynamy wspólnie działać powyżej opisane problemy znikają. Po jednej z takich współprac (zresztą bardzo udanych) doszliśmy do wniosku, że spróbujemy stworzyć projekt, który pomoże wprowadzić zdrowe i smaczne posiłki do domów na stałe.

Jeśli byłaby ochota dowiedzieć się więcej wstawiam link i bardzo zachęcam :

https://codzisiajzjemy.pl/

*Do przyczyn, nienawiązujących do poruszanych przy omawianym projekcie, należy też szereg innych, które poruszamy podczas współpracy psychodietetycznej. Na ten rodzaj współpracy zapraszam jednak już na indywidualne konsultacje a cały temat na pewno doczeka się oddzielnego wpisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.