Siła z natury, czyli zioła i przyprawy od kuchni

Często stan zapalny rozwija się bez naszej wiedzy. Co oznacza, że nie mamy świadomości jak długo trwa. Kiedy organizm nie radzi sobie z jego zwalczeniem, może to skutkować poważnymi kłopotami zdrowotnymi. Przewlekły stan zapalny wynika z nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego. Wśród schorzeń związanych z przewlekłym stanem zapalnym, wymienia się m.in. alergie i choroby autoimmunologiczne. Na wyciszenie tego stanu można wpłynąć i dzięki temu złagodzić objawy choroby lub nawet ją powstrzymać. Duże znaczenie w tym temacie ma dieta bogata w produkty przeciwzapalne. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, a im mniej farmakologii w życiu tym zdrowiej, warto wyrobić w sobie nawyk, dodawania do codziennego jadłospisu kilku zdrowych przypraw.

Przyprawy i zioła koncentrują w sobie substancje o działaniu przeciwutleniającym, dodatkowo mają dużo olejków eterycznych. Wzbogacają smak potraw i naparów. Często nie doceniamy ich szlachetnego smaku oraz nie znamy właściwości prozdrowotnych. Przygotowałam listę siedmiu, ogólnodostępnych i tanich ziół oraz przypraw, które charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi.

Kurkuma
Ma piękny pomarańczowy kolor i ogromny wpływ na naszą odporność. Tą właściwość zawdzięcza obecności kurkuminy, która wspomaga organizm w niszczeniu chorobotwórczych bakterii oraz wirusów. Kurkumina pobudza korę nadnerczy do produkcji kortyzonu – związku o działaniu przeciwzapalnym, chroniącym organizm przed infekcjami, a pośrednio wspomaga procesy gojenia. Nie ma dużych właściwości smakowych, ale doskonale sprawdza się w naparach. Kurkuma trudno się wchłania, ale nie można jej nadużywać, grozi to rozstrojem żołądka. Najlepiej przyjmować dawkę 500-1000 mg. dziennie.

Imbir
To prawdziwy skarb, którego właściwości są znane i wykorzystywane od wieków. To jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, o intensywnym smaku i aromacie. Dział przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz pobudza system odpornościowy. Zwalcza pasożyty jelitowe, a także zmniejsza stany zapalne związane
z artretyzmem, łagodzi bóle mięśniowe i pomaga na bóle menstruacyjne. Mocne napary z imbiru działają rozgrzewająco, skutecznie pomagają zwalczyć przeziębienie. Kupując świeży korzeń imbiru należy pamiętać, że ma krótki termin przydatności do spożycia. Nawet przechowywany
w lodówce wysycha i pleśnieje. Lepiej kupić mniejszy korzeń, ale częściej. W przypadku mielonego imbiru nie warto oszczędzać. Tańszy często ma gorszą jakość.

Pieprz cayenne
To źródło bezcennej dla zdrowia kapsaicyny – organicznego związku chemicznego, który hamuje działanie neuropeptydu, odpowiadającego za wszelkie stany zapalne. Kapsaicyny łagodzą objawy zapalenia stawów, bóle głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej. Pieprz cayenne działa oczyszczająco, pomaga zwalczyć przeziębienie i katar, wspiera pracę serca oraz ma działanie antyalergiczne. Powstaje z papryki cayenne, którą mieli się po zasuszeniu. Doskonale nadaje się jako przyprawa do gulaszy i zup.

Goździki
Najlepszy naturalny lek na przeziębienia, kaszel i jesienne infekcje. Dzięki zawartości flawonoidów wykazują silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Obecny w olejku z goździków eugenol – organiczny związek chemiczny, przyczynia się do zahamowania powstającego w organizmie stanu zapalnego. Olejki eteryczne zawarte w goździkach mają działanie uśmierzające ból i poprawiają krążenie krwi. Są bardzo dobrym środkiem nie tylko na ból głowy, ale także w przypadku występowania ataków migreny. Kubek zielonej herbaty zaparzonej z dwoma goździkami można pić profilaktycznie oraz w trakcie ataków.

Cynamon
Na nasze zdrowie oddziałuje poprzez katechiny, jedne z najsilniejszych antyutleniaczy. Zawiera ich  więcej niż zielona herbata. Cynamon można zaliczyć, do szczególnie pożądanych w diecie neutralizatorów wolnych rodników, które są jedną z przyczyn powstawania stanów zapalnych. Cynamon zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego i poprawia pamięć. W Polsce kojarzony jest głównie z szarlotką, ale ma szereg innych zastosować, np. w kuchni bliskowschodniej używany jest jako przyprawa do mięs i zup.

Szałwia
Działa na organizm jak antybiotyk. Wykorzystuje się ją m.in. w leczeniu anginy i stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej. W jej liściach znajduje się źródło olejku eterycznego, którego głównymi składnikami są: tujon, cyneol, kamfora, bornel, pinen. Ponadto zawiera taniny i flawonoidy, które działają przeciwzapalnie. Szałwia to również doskonałe źródło kwasów organicznych i witamin A, C, B oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza. Ze względu na wszechstronne działanie, może być stosowana zarówno profilaktycznie, jak i w celach leczniczych.

Pokrzywa

Nie jest pierwszym ziołem, które przychodzi na myśli, kiedy mówiły o właściwościach przeciwzapalnych. Jednak zasługuje na uwagę. To wciąż niedocenione źródło witamin: A, C, E i K. Pokrzywa wyróżnia się w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego. Kwas pantotenowy obecny w liściach pokrzywy, czyli witamina B5 – uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów oraz tłuszczu. Kwas ten podnosi odporność błon śluzowych oraz wpływa skutecznie na regenerację komórek skóry.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *