Jesień na talerzu

Dynie, cukinie, bakłażany, jarmuż, kapusty, buraki, jabłka, gruszki, śliwki, winogrona to tylko kilka produktów, z których możemy tworzyć pyszne, jesienne i rozgrzewające dania. Poniżej kilka pomysłów:

Placuszki z cukinii – 3 porcje:
– 2 cukinie – 600g,
– 4 jajka – 224g,
– 2 cebule – 200g,
– 8 łyżek mąki pszennej typ pełnoziarnistej 200 lub orkiszowej – 120g,
– 2 marchewki – 90g,
– 3-4 łyżeczki natki pietruszki – 20g,
– 3 łyżki oliwy z oliwek – 30g.

1. Cukinię zetrzyj, wymieszaj z odrobiną soli, odstaw na 10-15 minut.
2. Marchew również zetrzyj, cebulę drobno posiekaj, wymieszaj z przyprawami, odsączoną z soku z cukinią, oliwą, mąką i jajkami.
3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj ciasto, formując placki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180st. przez około 35 minut, podaj.

Wartość odżywcza – 1 porcja:
Energia: 390 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcze: 19 g
Węglowodany: 32 g

Muffiny z jarmużem i komosą ryżową – 3 porcje:
– 4 jaja (224g),
– 1,5 opakowania sera mozzarella – 180g,
– 6 garści jarmużu – 120g,
– 6 łyżek komosy ryżowej – 84g
– odrobina soli i pieprzu do smaku.

1. Ugotuj komosę.
2. Posiekaj na drobno jarmuż, jajko wymieszaj widelcem.
3. Zetrzyj na tarce ser.
4. Nagrzej piekarnik.
5. Wymieszaj składniki i wyłóż do foremek muffinkowych. Możesz wcześniej nasmarować foremki tłuszczem lub użyj specjalnych foremek nieprzywierających.
6. Piecz ok 25-30 minut.

Wartość odżywcza – 1 porcja:
Energia: 370 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 19 g
Węglowodany: 20 g

Zupa krem z dyni – 2 porcje:

-kawałek dyni – 250g,
-1 por – 140g,
-3 marchewki – 135g,
-1 cebula – 100g,
-2 łyżki jogurtu greckiego– 50g,
-2 łyżki oleju rzepakowego – 20g,
-1 łyżeczka natki pietruszki – 5g,
-4 liście laurowe, 6 sztuk ziela angielskiego, łyżeczka papryki mielonej słodkiej, łyżeczka kurkumy, pieprz, odrobina soli.

1. Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju.
2.Dodaj około 300 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól do smaku.
3.Gotuj aż warzywa będą miękkie.
4. Zupę zmiksuj na gładki krem.
5. Podawaj z łyżką jogurtu  i posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza – 1 porcja:

Energia: 229 kcal
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 12,1 g
Węglowodany: 19,1 g

Domowa granola – 5 porcji:
– 15 łyżek płatków owsianych – 150g,
– 2 łyżki miodu – 48g,
– 2 łyżki orzechów laskowych – 30g,
– 2 łyżki migdałów w płatkach – 20g,
– 2 łyżki nasion słonecznika – 20g,
– 2-3 łyżeczki cynamonu – 10-15g,
– 2 łyżki wiórków kokosowych – 12g,
– 2 łyżeczki masła – 10g.
1. Masło roztop na patelni i po lekkim ostudzeniu wymieszaj z miodem.
2. Wszystkie składniki połącz, uformuj w cząstki granoli i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 13-15 minut.

Wartość odżywcza – 1 porcja:
Energia: 268 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 29 g

Podawaj z gorącym mlekiem/ napojem roślinnym lub jogurtem oraz sezonowymi owocami jak jabłka, gruszki, śliwki, winogrona…

Smacznego!

Źródło przepisów: kcalmar.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.