Lody – synonim lata, jeden z najbardziej lubianych i popularnych deserów tego okresu. Co zrobić, aby były nie tylko smaczne, ale również pełne witamin i składników mineralnych? Warto przygotować we własnym zakresie!
Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:
Lody bananowo – jagodowe – 1 porcja:
- 1 banan – 120g,
- ½ szklanki jagód (lub innych owoców jagodowych np. maliny/ jeżyny/borówki) – 50g,
- 3-4 łyżki mleka krowiego 1,5-2% tł. lub roślinnego – 50 ml,
- można dodać erytrol, ksylitol do smaku.
- Pokrój banana na kawałki i zamróź. Jagody również zamroź.
- Wyjmij je następnie z zamrażalnika i zmiksuj z erytrolem/ ksylitolem.
- Gdy będzie trochę zmiksowane dodaj mleko i jeszcze raz zmiksuj na gładką masę.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia: 175 kcal
- Białko: 3,4 g
- Tłuszcze: 1,8 g
- Węglowodany: 34,5 g
Lody z awokado i czekoladą – 2 porcje:
- 1 banan – 120g,
- ½ awokado – 70g,
- łyżka orzechów włoskich – 15g,
- 3 kostki czekolady gorzkiej – 18g,
- łyżka syropu klonowego – 10g,
- 2 łyżki soku z cytryny – 12g
- Awokado obierz, wyciągnij pestkę i zmiksuj wraz bananem i syropem.
- Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Całość przelej do foremek, wbij patyczki i zamrażaj przez minimum 4 godziny.
- Po wyjęciu z zamrażarki zamocz w ciepłej wodzie, żeby lody łatwo odeszły od foremek.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i polej nią lody. Posyp rozkruszonymi orzechami.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia: 233 kcal
- Białko: 3,1 g
- Tłuszcze: 13,2 g
- Węglowodany: 24,1 g
Lody kokosowe z mango i kurkumą – 2 porcje:
- 1 mango – 280g,
- 6 łyżek mleczka kokosowego 21% tł. – 120g,
- 1 limonka – 58g,
- 2 łyżki migdałów w płatkach – 20g,
- ½ łyżeczki kurkumy – 2,5g.
- Mango obierz, odkrój pestkę i zmiksuj wraz z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Skrop sokiem z limonki i wymieszaj.
- Całość przelej do foremek, wbij patyczki i posyp płatkami migdałów.
- Zamrażaj przez minimum 4 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki zamocz w ciepłej wodzie, żeby lody łatwo odeszły od foremek.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia: 286 kcal
- Białko: 4,4 g
- Tłuszcze: 18,5 g
- Węglowodany: 26.8 g
Lody wysokobiałkowe – 2 porcje:
- 2 serki wiejskie light – 300g,
- 2 banany – 240g,
- 2 łyżeczki masła orzechowego – 30g,
- ulubione owoce np. maliny, czereśnie, borówki, morele brzoskwinie – 150g,
- łyżka posiekanych migdałów – 15g.
1. Banany obierz i pokrój.
2. Zblenduj z masłem orzechowym i serkiem wiejskim.
3. Zamroź.
4. Po delikatnym rozmrożeniu jedz posypane pokrojonymi owocami i migdałami. Polecam udekorować miętą.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia: 380 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcze: 13,6 g
- Węglowodany: 35.6 g