Sezon grillowy

Sezon grillowy w pełni, więc czas wrzucić kilka pomysłów na smaczne dania 🙂

Szaszłyki ananasowe z indykiem i warzywami – 3 porcje:

  • 2 łyżeczki ulubionych przypraw: np. papryka słodka wędzona, papryka ostra, czosnek, pieprz, odrobina soli,
  • mięso z piersi z indyka/ kurczaka 300g,
  • 1 duża papryka – 250g,
  • 3 plastry ananasa – 240g,
  • 1 większa czerwona cebula – 120g,
  • 1/2 cytryny – 40g,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (polecam np. z czosnkiem i chili) – 30g

1. Indyka/ kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Kurczaka włóż do miski i zalej marynatą (oliwa, przyprawy).
2. Składniki nadziej naprzemiennie na patyczki, posmaruj pędzelkiem oliwą i skrop sokiem z cytryny. Grilluj około 12-15 minut na grillu lub patelni grillowej przez 2-3 minuty z każdej strony.

*Możesz zmieniać zaproponowane składniki.

1 porcja: 268 kcal, 22g białko, 12g tłuszcz, 17g węglowodany

Fasolka grillowana z twarożkiem – 3 porcje:

  • 5 garści fasolki szparagowej – 450-500g,
  • 1 opakowanie twarogu półtłustego – 250g,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek – 15g,
  • 3 łyżeczki masła – 15g,
  • 1,5 łyżeczki tymianku (lub gałązki świeżego – polecam – 6g,
  • szczypta soli, pieprz.

1. Fasolkę pozbaw końcówek i ugotuj na półtwardo.
2. Ułóż na tacce do grillowania, posyp pieprzem i dodaj masło.
3. Ułóż na rozgrzanym grillu/ patelni i od czasu do czasu mieszając szpatułką grilluj przez kilka minut aż fasolka się zarumieni. Pod koniec posyp świeżym tymiankiem, twarożkiem, skrop oliwą, ewentualnie dopraw.

1 porcja: 247 kcal, 19g białko, 13g tłuszcz, 10g węglowodany

Ziemniaki z grilla – 5 porcji:

  • ok. 10-12 ziemniaków – 1 kg,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego -50g,
  • po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, papryki ostrej, rozmarynu, czosnku z suszonymi pomidorami, pieprzu, odrobina soli – lub inne wg uznania
  1. Ziemniaki dokładnie umyj i podgotuj w mundurkach ok. 10 minut.
  2. Jeśli są młode możesz zostawić (jeśli nie to ostudź i obierz).
  3. Oliwę/ olej wymieszaj z przyprawami.
  4. Ziemniaki wymieszaj z oliwą/ olejem i odstaw na 25-30 minut.
  5. Następnie wyłóż na rozgrzanego grilla np. na tacce do grillowania i grilluj kilka- kilkanaście minut. W między czasie przewróć na drugą stronę.

1 porcja: 208 kcal, 3,5g białko, 9g tłuszcz, 28g węglowodany

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.