Sezon grillowy w pełni, więc czas wrzucić kilka pomysłów na smaczne dania 🙂
Szaszłyki ananasowe z indykiem i warzywami – 3 porcje:
- 2 łyżeczki ulubionych przypraw: np. papryka słodka wędzona, papryka ostra, czosnek, pieprz, odrobina soli,
- mięso z piersi z indyka/ kurczaka 300g,
- 1 duża papryka – 250g,
- 3 plastry ananasa – 240g,
- 1 większa czerwona cebula – 120g,
- 1/2 cytryny – 40g,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (polecam np. z czosnkiem i chili) – 30g
1. Indyka/ kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Kurczaka włóż do miski i zalej marynatą (oliwa, przyprawy).
2. Składniki nadziej naprzemiennie na patyczki, posmaruj pędzelkiem oliwą i skrop sokiem z cytryny. Grilluj około 12-15 minut na grillu lub patelni grillowej przez 2-3 minuty z każdej strony.
*Możesz zmieniać zaproponowane składniki.
1 porcja: 268 kcal, 22g białko, 12g tłuszcz, 17g węglowodany
Fasolka grillowana z twarożkiem – 3 porcje:
- 5 garści fasolki szparagowej – 450-500g,
- 1 opakowanie twarogu półtłustego – 250g,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek – 15g,
- 3 łyżeczki masła – 15g,
- 1,5 łyżeczki tymianku (lub gałązki świeżego – polecam – 6g,
- szczypta soli, pieprz.
1. Fasolkę pozbaw końcówek i ugotuj na półtwardo.
2. Ułóż na tacce do grillowania, posyp pieprzem i dodaj masło.
3. Ułóż na rozgrzanym grillu/ patelni i od czasu do czasu mieszając szpatułką grilluj przez kilka minut aż fasolka się zarumieni. Pod koniec posyp świeżym tymiankiem, twarożkiem, skrop oliwą, ewentualnie dopraw.
1 porcja: 247 kcal, 19g białko, 13g tłuszcz, 10g węglowodany
Ziemniaki z grilla – 5 porcji:
- ok. 10-12 ziemniaków – 1 kg,
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego -50g,
- po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, papryki ostrej, rozmarynu, czosnku z suszonymi pomidorami, pieprzu, odrobina soli – lub inne wg uznania
- Ziemniaki dokładnie umyj i podgotuj w mundurkach ok. 10 minut.
- Jeśli są młode możesz zostawić (jeśli nie to ostudź i obierz).
- Oliwę/ olej wymieszaj z przyprawami.
- Ziemniaki wymieszaj z oliwą/ olejem i odstaw na 25-30 minut.
- Następnie wyłóż na rozgrzanego grilla np. na tacce do grillowania i grilluj kilka- kilkanaście minut. W między czasie przewróć na drugą stronę.
1 porcja: 208 kcal, 3,5g białko, 9g tłuszcz, 28g węglowodany