Już za niewiele ponad tydzień Wielkanoc – kilka przepisów na zachętę, aby zdążyć jeszcze zrobić zakupy 🙂
Roladki z kiełbasą drobiową i chrzanem – 4 porcje:
- 11 małych ziemniaków – 770g,
- mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 400g,
- 10 liści sałaty lodowej – 200g,
- 2 ogórki kwaszone – 120g,
- kiełbasa z piersi kurczaka – 100g,
- 1 cebula – 100g,
- 4 łyżeczki chrzanu – 20g,
- 2 łyżeczki masła – 10g.
1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach.
2. Kiełbasę oraz ogórki pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
3. Mięso z pierś pokrój na 2 części i rozbij tłuczkiem, aż będą cienkie.
4. Dopraw według uznania.
5. Posmaruj pierś łyżeczką chrzanu.
6. Wyłóż na nią kawałki ogórka, kiełbasy oraz cebuli.
7. Zwiń z nich roladki i obwiąż nitką.
8. Smaż roladki na łyżce masła i dolej trochę wody.
9. Duś pod przykryciem przez godzinę od czasu do czasu dolewając wody.
10. Zjedz z ziemniakami i sałatą.
11. Polej wszystko sosem z patelni.
Wartość odżywcza (1 porcja):
• Energia: 318 kcal
• Białko: 30,6g
• Tłuszcze: 5,3 g
• Węglowodany: 35,8 g
Źródło: kcalmar.com
Mini frittaty ze szpinakiem – 3 porcje:
- 4 jajka – 224g,
- 4 garści szpinaku – 100g,
- ½ opakowania sera mozzarella – 60g,
- ½ opakowania sera camembert – 60g,
- ½ cebuli – 50g,
- 1 ząbek czosnku – 5g,
- ½ łyżki oliwy z oliwek – 5g,
- mielona gałka muszkatołowa, pieprz.
1. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na patelni z łyżeczką oliwy.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż jeszcze chwilę.
3. Wrzuć posiekany szpinak i duś aż zwiędnie.
4. Dodaj pokrojony drobno ser camembert i dopraw według uznania.
5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
6. Roztrzep jajka i wymieszaj z podsmażonym szpinakiem.
7. Dodaj rozdrobnioną mozzarellę.
8. Przelej łyżką masę serowo-szpinakową do foremek na muffinki.
9. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja):
• Energia: 231,2 kcal
• Białko: 21,3 g
• Tłuszcze: 14,3 g
• Węglowodany: 3,1 g
źródło: kcalmar.com
Wielkanocna fit baba cytrynowa – 6 porcji:
- napój sojowy bez cukru – 325g,
- 15 łyżek mąki ryżowej – 150g,
- 15 łyżek mąki kukurydzianej – 150g,
- 20 łyżeczek ksylitolu – 140g,
- ½ szklanki soku pomarańczowego – 125g,
- 7 łyżek oleju kokosowego płynnego – 70g,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 6g,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 3g,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 2g.
- Mąkę, proszek i sodę przesiej do dużej miski.
- Dodaj ksylitol i wymieszaj wszystko razem.
- Do suchych składników dodaj napój roślinny, olej, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku piecz przez 35-40 minut.
- Przestudzoną babkę posyp ksylitolem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia: 362 kcal
- Białko: 5g
- Tłuszcze: 13,4 g
- Węglowodany: 53,3 g
źródło: kcalmar.com
Fit mazurek – 12 porcji:
Spód:
– 25 łyżek mąki orkiszowej – 250g,
– 32 łyżeczki oleju kokosowego – 160g,
– 2,5 łyżki syropu klonowego/ miodu – 30 g,
– 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia – 2,5 g.
Masa:
– 6,5 łyżeczki masła orzechowego – 200 g,
– 3,5 łyżki syropu klonowego/miodu – 40 g,
– 1,5 łyżki soku z cytryny – 15 g,
– łyżka orzechów laskowych – 15 g,
– łyżka płatków migdałów – 15 g.
1. Mąkę wsyp do miski, dodaj olej kokosowy i miksuj 3 minuty. Możesz też zmielić w robocie kuchennym.
2. Dodaj syrop klonowy i proszek do pieczenia i miksuj, aż powstanie stała masa.
3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.
4. Po schłodzeniu połóż ciasto na papierze do pieczenia i wałkuj. Przenieś ciasto do formy i ręką rozgnieć dokładnie po formie zawijając brzegi.
5. Piecz 20-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu całkowicie ostudź.
6. Masło orzechowe wymieszaj z syropem klonowym i sokiem z cytryny.
7. Rozsmaruj dokładnie na upieczonym spodzie.
8. Udekoruj płatkami migdałowymi i orzechami.
9. Opcjonalnie możesz dodać suszone owoce i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Wartość odżywcza (1 porcja):
• Energia: 318 kcal
• Białko: 6,5g
• Tłuszcze: 23,3 g
• Węglowodany: 23,8 g
Źródło: własna „wariacja” przepisu z kwestiasmaku.com
Smacznego! 🙂