Jest maj, czas na szparagi!

Czekamy na maj nie tylko ze względu na pogodę, ale również sezonowe warzywa i owoce, które przyciągają smakiem, zapachem, kolorem.. Jakie warzywa i owoce możemy znaleźć w sklepach i na bazarkach w tym miesiącu?

Na przełomie kwietnia i maja z warzyw liściastych dostaniemy: sałatę masłową, szczaw, botwinę, szparagi, natkę pietruszki, szczypiorek, roszponkę… Z warzyw korzeniowych i cebulowych cieszą: młoda marchew, pietruszka, rzodkiewka, czosnek, cebula, burak, seler cebula dymka. Z pozostałych warzyw: groszek, ziemniaczki i długo wyczekiwany rabarbar. Z owoców agrest i w dalszym ciągu jabłko –  już niedługo od czerwca sezon w pełni na truskawki, jagody, czereśnie, porzeczki, wiśnie –> ale to w kolejnym wpisie 🙂

Poniżej kilka zachęcających przepisów na dania z wykorzystaniem produktów dostępnych w maju:

Sałatka z kuskusem 2 porcje:

  • szparagi – 6 sztuk (180g),
  • pomidorki koktajlowe – 8 sztuk (160g),
  • rzodkiewka – 8 sztuk (120g),
  • kuskus razowy – 7 łyżek (91g),
  • cebula czerwona – 1/2 sztuki (50g),
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g),
  • natka pietruszki – 2 łyżeczki (10g),
  • sok cytrynowy – 1 łyżka (6g),
  • czosnek – 1 ząbek (5g)
  • mięta świeża – 1 łyżka (1g)

1. Kuskus zalej wodą – postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Szparagi umyj, odłam twarde końce i wrzuć na wrzątek, gotuj przez 3 minuty, następnie schłodź je pod zimną, bieżącą wodą. Pokrój ukośnie w paski.
3. Umyte rzodkiewki i pomidorki pokrój drobno. Obraną cebulę, miętę i pietruszkę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
4. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, miętą, przeciśniętym czosnkiem. Dopraw pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki.

Wartość odżywcza – 1 porcja:
• Energia: 264 kcal
• Białko: 9,7 g
• Tłuszcze: 6,5 g
• Węglowodany: 35,8g

źródło przepisu: kcalmar.com

1*

Budyń z kaszy jaglanej z sosem rabarbarowym -1 porcja:

  • miód – 1 łyżka (24g),
  • kasza jaglana sucha- 5 łyżek (65g)
  • cynamon – 1 łyżeczka (5g)
  • napój sojowy waniliowy – 1 niepełna szklanka (220ml),
  • kardamon – szczypta,
  • rabarbar – 1 sztuka (110g),
  • migdały w płatkach – 1 łyżka (10g).

1. Zalej kaszę jaglaną napojem roślinnym, dodaj cynamon oraz kardamon i gotuj na małym ogniu, aż
będzie miękka (możesz dodać odrobinę wody/ napoju jeśli będzie za gęste).
2. Rabarbar pokrój na drobne kawałki, wrzuć do rondelka i podlej niewielką ilością wody. Dodaj miód. Cały czas mieszaj i zdejmij z ognia, kiedy polewa zgęstnieje.
3. Kaszę zblenduj.
4. Przełóż do miseczki i polej sosem rabarbarowym oraz posyp migdałami w płatkach.

Wartość odżywcza – 1 porcja:
• Energia: 468 kcal
• Białko: 15,1 g
• Tłuszcze: 10,3 g
• Węglowodany: 81 g

2*

Chłodnik z botwinki – 2 porcje:

  • bulion warzywny, domowy – 2 szklanki (500ml),
  • 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami – (320g),
  • ziemniaki – 2 sztuki (140g),
  • jaja, kurze całe – 2 sztuki (120g),
  • jogurt naturalny 2% tł. – 4 łyżki (80g),
  • ogórek gruntowy – 2 sztuki (80g),
  • koperek – 2 łyżki (16g).

1.Botwinkę dokładnie opłucz, odetnij korzonki. Buraczki obierz i pokrój w małą kosteczkę. Łodyżki i liście posiekaj drobno.  Przygotuj bulion (np. z kostki ekologicznej lub użyj własnego wywaru z warzyw). Wrzuć do niego botwinkę i gotuj aż zmięknie (warto zaprawić sokiem z cytryny, aby nie straciła koloru).
2. Lekko przestudź i zabiel jogurtem.
3. Jajka ugotuj na twardo. Ogórki zetrzyj na grubych oczkach.
4. Do botwinki dodaj, ogórki, pokrojone jajka i koper.
5. Ziemniaki ugotuj i podaj obok.

Wartość odżywcza – 1 porcja:
• Energia: 221 kcal
• Białko: 14,5 g
• Tłuszcze: 7,4 g
• Węglowodany: 19 g

3*

Obrazki:

wyróżniający: https://pixabay.com/pl/users/ritae-19628/?utm_source=linkattribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=6201041

1* : https://pixabay.com/pl/users/pezibear-526143/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2178164

2*: https://pixabay.com/pl/users/planet_fox-4691618/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5155214

3*: https://pixabay.com/pl/users/planet_fox-4691618/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5155214

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *