Dni drastycznie się skróciły. Słońce coraz rzadziej wygrywa z deszczem. Przyszła jesień, a razem z nią delikatnie zamieniły się nasze żywieniowe potrzebne. Szukamy dań, które nie tylko sprawią przyjemność naszym kubkom smakowym, ale przede wszystkim będą rozgrzewały. Potrzebujemy dodatkowego wzmocnienia, a do pełni szczęścia – uczucia sytości po skończonym posiłku.
W chłodne miesiące warto wykorzystać rozgrzewające walory korzennych przypraw dodając je do ciepłych dań. Jedną z nich jest gałka muszkatołowa. Dobrze komponuje się z pieczonymi mięsami i owocami. Jesienne posiłki warto wzbogacać o kurkumę, która poprawia trawienie, a jej złoty kolor wzmaga apetyt. Kurkumę można dodać do ryżu, jaj na twardo czy kremowych zup. Królem jesiennych przypraw jest cynamon. Dobrze komponuje się z czosnkiem i gałką muszkatołową. Podobnie jak kurkuma poprawia apetyt i korzystnie wpłynie na trawienie. Cynamon nadaje się zwłaszcza do dań na słodko, ale także jako przyprawa do ryb, warzyw, marynat a nawet kawy.
Jesień to wymagająca pora roku, dlatego przygotowałam propozycję jednodniowego jadłospisu, w którym znajdują się wartościowe produkty. Nie zabraknie super foods, sezonowych warzyw, rozgrzewających przypraw i ziół o dobroczynnym działaniu. Przeczytajcie moją propozycję na zdrowy jesienny talerz.
O tej porze roku dobrze zacząć dzień od ciepłego śniadania. Ten posiłek będzie również pożywny ze względu na płatki owsiane, które zawierają dużo błonnika i białka. Kolejnym atutem kokosowej owsianki jest prostota przygotowania. Raz kupione składniki starczą Wam na kilka porcji.
Kokosowa owsianka z gruszką – 1 porcja:
• 4,5 łyżki płatków owsianych – 45g,
• 1 średnia gruszka – 130g,
• 1/2 szklanki mleka 1,5% tłuszczu – 125g,
• 1/2 szklanki mleka kokosowego – 125g,
• 2 łyżki wiórków kokosowych – 12g,
• cynamon do smaku.
1. Gruszkę obierz, pokrój w kostkę i duś na wodzie do miękkości.
2. Płatki ugotuj na mleku (zarówno krowim, jak i kokosowym) i zjedz z ciepłą gruszką.
3. Posyp wiórkami i cynamonem.
Ten obiad to pyszne danie pełne zdrowia. Nie dość, że zawiera super food – buraka, to jeszcze wprowadza do posiłku dużo pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych – dorsz i komosa. Taki posiłek będzie źródłem energii na cały dzień.
Pieczony dorsz z komosą i pieczonym burakiem – 1 porcja:
• Dorsz świeży, filety bez skóry – 150g,
• Komosa ryżowa – 5 łyżek (70g),
• Sok cytrynowy – 2 łyżki,
• Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g).
1. Dorsza dopraw do smaku, skrop oliwą, sokiem z cytryny i upiecz do miękkości (180 stopni).
2. Komosę ugotuj wg instrukcji.
3. Buraki skrop sokiem z cytryny, dopraw i również upiecz do miękkości.
4. Możesz użyć dostępnych w sklepach już ugotowanych buraczków, aby usprawnić przygotowanie dania.
Po obiedzie miło sięgnąć po deser. Pieczone jabłko to prawie symbol jesieni. Proponuję wzbogacić je miodem i migdałami. Słodko-cierpki smak w połączeniu w chrupiącymi płatkami, to raj dla podniebienia. To bardzo prosty, zdrowy i smaczny deser. Jest świetną alternatywą dla szarlotki.
Pieczone jabłko z migdałami – 1 porcja:
• 1 duże jabłko – 300g,
• 1 łyżka miodu – 24g,
• 1 łyżka migdałów w płatkach – 10g,
• ½ łyżeczki cynamonu – 2,5g.
1. Odkrój górną część jabłka.
2. Wydrąż gniazdo nasienne.
3. Dodaj wydrążonego w środku jabłka miód, cynamon i płatki migdałowe. Przykryj odkrojoną górną częścią.
4. Owiń folią aluminiową i piecz 15 minut w 160 stopniach C.
Kolacja niezależnie od pory roku powinna być lekkostrawna. Świeża zapiekanka z sezonowych warzyw, zjedzona zaraz po wyjęciu z piernika, to moja propozycja na rozgrzewające wieczorne danie.
Warzywa zapiekane z serem mozzarella – 2 porcje:
• 1 opakowanie pomidorów krojonych z puszki – 400g,
• 2 średnie pomidory – 240g,
• 1 cebula – 100g,
• 2 ząbki czosnku – 10g,
• 1 bakłażan lub cukinia – 200g,
• 1 opakowanie sera mozzarella – 120g,
• 2 łyżki oleju rzepakowego – 20g,
• bazylia, oregano, pieprz, pomidory suszone w przyprawie.
1. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na łyżce oleju.
2. Pozostałe warzywa i ser pokrój w plastry.
3. Ułóż wieżyczki z sera i warzyw w naczyniu żaroodpornym na przemian. Dodaj cebulkę
z czosnkiem, dopraw i skrop olejem.
4. Pomidory z puszki zmiksuj i zalej nimi wieżyczki.
5. Piecz w piekarniku około 20 -30 minut (180 stopni).
Zachęcam do samodzielnego parzenia naparów. Kiedy czujecie spadek energii, zamiast kawy wypijcie napar z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, czyli pobudzającą herbatę Yerba Mate. Na rozgrzanie polecam zalać bardzo gorącą wodą ( nie wrzątkiem) gałązkę rozmarynu, kilka cienkich plasterków imbiru i 2 plasterki korzenia kurkumy. Następnie dodać plasterek cytryny
i łyżeczkę miodu. Całość zostawić pod przykryciem na 10-15 min. Ten napar rozgrzewa, ale też wzmacnia układ odpornościowy. Proszę pamiętać o przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych właściwościach goździka, który sprawdza się przy pierwszych objawach przeziębienia. Kilka goździków dodanych do herbaty z cytryną i imbirem to doskonała profilaktyka.